20 april 2011

*under construction*

Hoe stiller het hier is, hoe harder gewerkt wordt in ons huis. Daar mag u van uitgaan. Na 7 maanden zonder badkamer en keuken was de nood het hoogst en legden we onszelf eens een paar stevige deadlines op.

Gedaan met enkel weekends opofferen, nu vloog de MDH en Sideshow Jef er ook op weekdagen en -avonden in. En toen zij plots ontdekten dat ook vrouwen wel wat spierkracht in huis hebben, werd ook ondergetekende aan het werk gezet. Muren afbreken, plafonds hangen, voegen, boren, puin ruimen, ... Moest u mij bezig zien, u zou onder de indruk zijn. Al zeg ik het zelf.

Maar wanneer ook de vrouw des huizes ingezet wordt dan staat de naaimachine te verstoffen. En u mag dat heel letterlijk nemen. Want na wat stukken muur te verwijderen en wat geslijp was alles in huis oranje. En laat dat nu net niet mijn lievelingskleur zijn. Toen mijn werfopdrachten afgerond waren, begon ik dan maar aan een noodgedwongen lenteschoonmaak. Hebt u ooit al ieder autooke, ieder legoblokske van een oranje laag mogen ontdoen?

Enfin, het bewoonbare deel van het huis is nu properder dan ooit en de werfgedeeltes staan klaar om de stucadoor te ontvangen. De man waar ik al maanden naar verlang. Maar voor hier alles een witte laag krijgt, krijgt u nog wat (oranje) momentopnames. Plus wat plannen, want geloof het of niet, hier mogen we al eens aan inrichten beginnen denken. Hoort u mijn hart een vreugdesprongetje maken?

Renovating

Renovating

Renovating

Renovating

The garage

The bathroom

Na de komst van de stucadoor zal de aandacht eerst volledig op de badkamer gericht worden. 't Wordt tijd dat we hier eens een douche pakken. Over de badkamer zijn we het hier eindelijk eens. Want 'een badkamer kiezen', dat wordt hier niet echt gedaan. Alle respect voor wie content is met een kant-en-klaar gebeuren uit toonzalen of boekskes, maar zelf vind ik er nooit mijn ding. Ze noemen dat dan moeilijk doen en ik laat ze begaan, want ze hebben gelijk. Van een badkamer je eigen ding willen maken, dat brengt uren denkwerk met zich mee. Tobben, rondkijken, aftasten, googelen, eureka-gevoelens, toch-maar-niet gedachten en als kers op de taart het moeten sluiten van compromissen met de immer praktisch ingestelde MDH.

In eerste instantie wou ik in de badkamer geen enkele tegel, wat voor een natte ruimte moeilijk haalbaar bleek te zijn (praktisch denkende mannen, tssss). Een combinatie van om 't even wat met een beetje tegels stootte in dat hoofd van mij telkens op een njet. Ik smeet het dan maar over een totaal andere boeg. Overal witte tegeltjes. Want ik moest plots aan die lieve artistieke tante en haar tegeloven denken. Witte tegeltjes waar hier en daar een tekening in wordt gebakken. Beeld u een grote spiegel boven de wasbakken in. Een spiegel die in de tegelmuur werd ingewerkt en op de tegeltjes daar rond werd een frame geschetst. En op de vloer een mat, en een kapstokje naast de douche, waaraan een handdoek hangt. Niet te veel, maar hier en daar wel iets.

Kranen, een bad, douche, de wc, die dingen moeten comfortabel en van goede kwaliteit zijn. Daar doen we niet zo moeilijk over. Over het badkamermeubel dan weer wel. Een eerste bezoek aan een echte badkamerspecialist resulteerde in het voorstel om voor twee teaken kasten te gaan. Voor de luttele prijs van 4000 euro mocht ik die mee naar huis nemen. Slik. Ik schat dat mijn eigen idee ons zo'n 3500 euro zal besparen. En dan zal 't al een dure uitvoering worden. Momenteel hebben we nog geen badkamermeubel, maar ik ben volop op zoek. Het moet een oude dressoir worden waarvan we de binnenkant en het blad zo zullen bewerken dat de afvoer van de wasbakken daarin passen. Zo'n dressoir kun je behandelen, vernissen als je dat wil, zodat hij in een vochtige ruimte gebruikt kan worden. Er nu gewoon nog eentje vinden die de goede afmetingen heeft en eruit ziet zoals dat perfecte exemplaar dat hopelijk niet alleen in mijn hoofd bestaat.

Na de badkamer is het de beurt aan de keuken. De keuken waarvoor het geld eigenlijk op is. We moeten daar eerlijk in zijn. Verbouwen doet het spaargeld zienderogen dalen en plots is er gewoon geen meer. Gelukkig is ook 'een keuken kiezen' hier niet de manier van doen en kan ik mij bij zo'n dingen snel neerleggen. Het wordt vooral even sparen voor de kastenwand. Wat dan weer tijd en ruimte geeft om na te denken over hoe die eruit moet zien en ingedeeld moet worden, want daar zijn we nog niet over uit. We zullen dat wat laten afhangen van de noden die ontstaan wanneer we de ruimte echt aan het gebruiken zijn. En dat wordt binnenkort het geval.

The kitchen

De keuken moet het centrum van het huis worden, de plaats waar alles kan, waar iedereen zijn ding kan doen. Een leefkeuken noemen ze dat dan. En over die ruimte werd zwaar nagedacht.

In feite bestaat onze keuken uit slechts 2 muren. De 4de muur werd eruit gehaald, zo loopt de keuken vlotjes over in de living, en de 3de muur wordt ingenomen door een reuzenraam. Muur 1 wordt de kasten/apparatenwand, degene waar dus nog over gepiekerd moet worden. Muur 2 is mijn lievelingsmuur. Op de foto is dat de muur aan de linkse kant. Moeilijk te zien, maar die muur is zo'n 5-tal meter lang. Helemaal links en rechts zitten er deuren, eentje naar de garage en eentje naar de badkamer.

Decorating ideas for the kitchen

Tussen die deuren komt er over de resterende lengte van de muur een lage radiator. Boven die radiator zal er een dikke, 'zwevende', tablet uit de muur komen. Op die tablet moeten de kinderen kunnen staan om te tekenen, ze moeten eraan kunnen eten en spelen. Volwassenen moeten er ook op kunnen zitten terwijl ze hun aperitief maison drinken. De muur krijgt een laag krijtverf en aan de linkerkant moeten twee vitrinekastjes gehangen worden. Een recht en een plat model, tweedehands, opgelapt en klaar om mijn schoonste keukengerief te presenteren. Het rechte kastje werd al via Kapaza gevonden, nu nog verder zoeken naar een plat exemplaar.

Het kookeiland krijgt een werkblad met wasbak en kookplaat. De wanden van het eiland zullen uit stevig hout moeten bestaan waarop kunststof platen bevestigd worden. De houten wanden zullen we waarschijnlijk met magneetverf beschilderen. Achter de kunstofplaten kunnen dan kindertekeningen, oud behangpapier, foto's, enzovoort geschoven worden. We denken nog na over een esthetisch verantwoord bevestigingsysteem waarbij de kunstofplaten, zoals bij bushokjes, aan scharnieren hangen en zo geopend kunnen worden. Maar misschien gebruiken we wel gewoon magneten. Onze grote tafel krijgt een plaats loodrecht op dat eiland zodat ik kan multitasken. In potten roeren en intussen een klapke met de gasten doen. Sta ik aan de andere kant van het eiland dan kijk ik recht in de speelhoek die op de foto's niet te zien is. Dat wordt dan in potten roeren én het jong geweld in het oog houden. Zei ik al dat hier hard over nagedacht werd?

Waar we momenteel nog het meest op aan het zoeken zijn is de bevestiging van dat wit getekende ding, de schommel. Tussen living en keuken werd een muur verwijderd en werd alles gestut met twee steunbalken, van die I-profielen. Aan één van die steunbalken moeten nu haken bevestigd worden voor een schommel. Advies rangeert van lassen van haken aan de balk, boren van gaten in het staal en het trekken van draad tot het gebruiken van supermagneten. Dat laatste werd ons intussen al door de firma zelf afgeraden.

Moest er een Handige Harry meelezen en helemaal tot op het einde van dit blogbericht zijn geraakt, uw advies wordt ten zeerste geapprecieerd!

21 opmerkingen:

 1. Ik vond u en uw creaties al helemaal super, maar nu vind ik u een echte supervrouw. Ge zijt er bijna, meid! Ik sta keihard te supporteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooooh

  je zei dat je aan het verbouwen was, maar dit is indrukwekkend. ik ben al meteen jaloers op jouw bank voor kindjes die tekenen en volwassenen die aperitieven, ik droom van zoiets in de living en er is al zwaar mee gelachen geweest.

  Ik heb het ook niet zo voor badkamermeubels, pokkeduur en lelijk. Hier wordt het momenteel beperkt tot een mooie lavabo en inloopdouche. over kastjes moet ik nog eens denken

  You go girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind oranje wel een toffe kleur! ;-) (maar stoforanje idd nét iets minder)
  Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit, ik kijk al uit naar de foto's van de (gedeeltelijk) afgewerkte versie.
  Ons geld voor de keuken en de badkamer was ook op, dus hebben wij een tweedehands keuken en badkamer. Kastjes verve, ander blad erop en niks van te zien! (en binnen 15 jaar krijg ik een nieuwe!)
  Succes nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O wauw, jouw verbouwingsideeën zijn al even schoon & origineel als je creaties! Nog effe doorzetten, en dan heb je jouw droomkeuken en -badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai dat ziet er al goed uit he zeg! Ik ben heel erg beniuwd naar je superkeuken! Leuke ideeën.
  En die schommel: ik ben helemaal geen doe-het-zelver ofzo hoor, maar er sprong in mijn hoofd: kunt ge niet twee gaten boren boven die balk waardoor je dan touwen van de schommel kunt door steken, zodat de touwen in feite rond de balk zitten en zo op de balk steunen?
  Alez, misschien is dat een heel erg belachelijk idee zunne, ik ken er niets van he!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig wordt het vast, het volste vertrouwen!

  Over de schommel, vriendlief zegt:
  gat boren en draad erin tappen, oog met M12 draadeind erin, dan kan je het later makkelijk weer weghalen... (?? ik herhaal het alleen, je mag m huren als je wilt... vriendlief dan he)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Och, maar bij I-profiel kan je niet in het midden boren natuurlijk, maar dat snap je vast wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amaai, da's daar de moeite. Ik ben alvast benieuwd naar het eindresultaat. Krijg opeens een verbouwingskriebel in mijn buik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, ik ben diep onder de indruk. Wat een werk en wat wordt het (denk ik toch) mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wauw! tziet er super uit!
  kan u nen tip geven, geen zwevende planken nemen van ikea...

  voor de schommel, kan je geen houten constructie (aangezien je al met houten balken werkt in de keuken) plaatsen rondom de poutrellen? zo kunt ge dat later weer verwijderen.. of gewoon in het staal boren natuurlijk :)
  ge moet dit eens bezien:
  http://www.zita.be/lifestyle/wonen/996903_schommel-voor-fashionistas.html
  alé als ge daar voor zijt, ik alleszinds wel!

  nog veel succes met het verbouwen, mocht ge eens hulp nodig hebben ge moogt ons altijd roepen hé (en mss letterlijk want zo ver woont ge niet ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 11. veel succes nog enneh, je bent niet alleen moet je maar denken

  BeantwoordenVerwijderen
 12. oh nee je bent niet alleen! maar wij hebben gelukkig niet in het huis waarin we verbouwen moeten wonen...en wij zijn na twee jaar nu ook bijna klaar om te verhuizen...nog 3 weekjes en dan is't zover: vrijdag den dertiende, zou dat geluk brengen?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zie het al helemaal voor mij en dat gaat mooi worden! Nog even doorbijten meid en dan zit gij in uw potten te roeren terwijl de jongens aan het vechten zijn voor diene schommel!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. sjieke dinges en je schommel-idee is geweldig.
  wij zouden ook zo'n magnetische wand willen, maar magnetische verf is ons al ten stelligste afgeraden. Tegenwoordig bestaat er ook magnetisch vliesbehang, blijkt uiteindelijk goedkoper (in vergelijking met de vele lagen verf), en beter te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Respect Woman. Hoe jij dat allemaal doet.
  Maar idd volhouden, want het leuke komt eraan. Inrichten is de max. Met jouw ideeën wordt het een superthuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Niek en Floor: we vonden een schommelhaak die voor ons probleem gemaakt is. Draad trekken hoeft dan niet zegt de MDH. Al snap ik niet zo goed wat dat allemaal wil zeggen.

  @Lili:euhum, echt?

  @Linda: 't zal wel zijn! :-)

  @Owl my God: Niet echt iets voor mij. 'k Wil hier vooral het kind in mezelf weer doen bovenkomen en bovendoen lijken die parels mij vré pijnlijk voor mijn poep. Amai!

  @Annelyse: oh maar 'k weet dat hoor!

  @Tante Hilde: echt zo snel al? wauw! en voor u is de 13de dan eigenlijk een geluksdag hé!

  @Tine:interessant zo'n tips! Waarom werd de verf afgeraden? Moeilijk? Ongezond?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een keuken in Duitsland, scheelt een hoop centjes !! Enne bij het teakhuis in Dordrecht zijn maat werk meubels goed betaalbaar !!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik moest direct aan je zoektocht naar het ideale badkamermeubel en dat kastje voor in de keuken denken toen ik de affiches zag hangen:

  Twintigste GROTE HEUSDENSE
  ANTIEK- CURIOSA- EN ROMMELMARKT
  TE HEUSDEN (bij Gent) MAGERSTRAAT op
  VRIJDAG 19 AUGUSTUS 2011 vanaf 13.00 uur

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Marloes: Zo lief jong dat ge mij dat laat weten. Onzen Thor verjaart nu wel de 19de dus de kans is klein dat ik daar geraak, maar merciekes!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat fijn dat de stucadoor nu eindelijk kan komen. Ik kan me goed voorstellen dat je erg naar dat moment uitkijkt na 7 maanden verbouwing. Mocht je nog wat tips willen over wat je kunt doen voordat de stucadoor komt, kijk dan even hier: http://www.stucadoor-weetjes.nl/informatie/stucen/tips.html.
  Groetjes
  Margo

  BeantwoordenVerwijderen