17 december 2009

De familiemobielMobielen kosten in de winkel stukken van mensen dus twee of drie zult ge er toch ook niet rap kopen, maar zo'n kleintje zal toch ook wel ne keer iets anders boven zijn hoofd willen zien hangen, neen? Tijd om er zelf één te maken, ene met zwart, wit, rood en gezichten. Baby's zijn daar wild van, Thor volgt ze daar duidelijk in. Omdat Nils als baby de ganse tijd met geplastificeerde foto's van de grootouders en co rondkroop, veronderstelde ik dat Thor daar ook wel content mee zou zijn. Resultaat: de familiemobiel. Broer, ouders en grootouders aan een lint. Klaar om geslaan, genepen en bezeverd te worden.

En omdat het cadeaukestijd is: zo maak je er zelf eentje...Voorbereiding
- Zoek eerst 7 digitale close-up foto's van de mensen die je in je mobiel wil. Converteer de foto's naar een zwart/wit-afbeelding en print ze daarna even groot (ongeveer 6.5 x 7 cm) af op transferpapier (hierbij print je ze af in spiegelbeeld) of gebruik deze methode.
- Print je op transferpapier, strijk dan je foto's volgens de handleiding op lichte stof.
- Knip twee stukken gekleurde stof van telkens 3 x 64 cm en één stukje van 4 x 6 cm.
- Knip linten of koordjes van de volgende lengtes: 22 cm (2x), 45 cm (2x), 25 cm (1x), 20 cm (2x), 12 cm (2x), 16 cm (2x).

1.
Knip je foto's uit met rondom 1 cm extra. Knip, per foto, van dezelfde grootte een stukje gekleurde stof voor de achterkant uit en een stukje vulling (wattine). 't Is niet erg als dat niet exact even groot is, want uiteindelijk trim je er alles straks toch nog af.

2.
Leg per pakje het stukske gekleurde stof met de averechtse kant naar boven, leg daarop je vulling en daarop je foto met de goede kant naar boven. Steek nu tussen je gekleurde stof en je vulling een lintje/koordje (van 25, 20, 12 of 16 cm lang), je steekt er 1 cm in. Stik je drie lagen op elkaar (op 1 cm). Zelf moest ik stikken op de gekleurde stof, want wanneer ik op de foto stikte, stropte alles op (waarschijnlijk door het gebruik van transferpapier). Stikken op de gekleurde stof zorgt er wel voor dat je geen zo'n goed zicht hebt op waar je stiksel op de foto terecht komt, dus best traag stikken en vaak kijken om te controleren.

3.
Wanneer je een pakje opeen gestikt hebt, moet het er nu zo uitzien.

4.
Knip met een kartelschaar de randen tot bijna tegen het stiksel af. Goed opletten bij de rand waar het lint/koordje zit. Daar knip je eerst een klein stukje af, dan plooi je het lint/koordje helemaal achteruit (zodat het niet tussen je schaar kan geraken) en knip je de voorkant verder af (volg met je schaar het al uitgesneden kartelmotiefke).

5.
Plooi het lint/koordje helemaal naar de voorkant en knip de achterkant verder af (volg weer met je schaar het al uitgesneden kartelmotiefke).

6.
Stik de korte uiteinden van de stukken stof voor de ring (3 x 64 cm) op elkaar. Je hebt dan twee ringen. Strijk de naadjes open.

7.
Stik de bovenkant van de ringen (rechtse kanten opeen) op elkaar nadat je op 4 punten en op een zelfde afstand tegenover elkaar de linten/koordjes van 22 en 45 cm ertussen gespeld hebt. Speld daarbij ook de naden opeen.

8.
Meet de omtrek van je stoffen ring en knip een stuk baleine af van die omtrek + 1 cm. Plak de uiteinden van de baleine op elkaar met die extra cm als overlap. Strijk je ringen dicht met de averechtse kanten opeen, strijk de naden van de onderkant naar binnen en schuif je baleine in de ring.

9.
Speld 6 fotopakketjes in de onderkant van de ring (niet die met het lint van 25 cm, die zul je voor 't midden gebruiken). Speld de pakketjes op gelijke afstand van elkaar. Zelf heb ik ze met de foto's afwisselend naar binnen en buiten gekeerd gespeld. Stik nu de onderkant van de ring, met de pakketjes ertussen, dicht. Hecht iedere keer wanneer je over een lint/koordje stikt.

10.
Neem nu de linten/koordjes aan de bovenkant op ongeveer 20 cm boven de ring samen. Steek daar het lint/koordje van het overblijvende pakketje tussen en stik de linten/koordjes op elkaar.

11.
Stik het stukje stof van 4 x 6 cm dubbel (averechtse kanten op elkaar) tot een stuk van 4 x 3 cm. Strijk het naadje open, keer dat stukske en vouw de naad in het midden. Plooi het stukske dicht met het naadje naar buiten gericht en de open uiteinden op elkaar. Stik de open uiteinden op elkaar en keer dat stukske binnenstebuiten. Schuif het nu over de 45 cm lange linten/koordjes.

12.
Stik een zoompje in de bovenste uiteinden van de 45 cm lange linten/koordjes.

Je mobiel is klaar om ergens boven een te entertainen baby opgehangen te worden.

7 opmerkingen:

 1. Geweldig! Jammer dat er hier geen baby's meer in huis zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een superidee!!! Jammer dat er geen babies in de familie zijn die daar nog mee zouden spelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat goed!! (en inderdaad: ook hier geen babies meer...dat is dan wel weer jammer wat de mobile betreft :))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. merciekes, 't is een hit bij de mannekes (beide ja, want ook Nils is weg van de wiebelende familieleden).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. fantastisch,leuk mensen tegen te komen die origineel zijn

  rachel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. héél goed bedacht,simpel uitgelegd,absoluut het probereb waard

  BeantwoordenVerwijderen