6 mei 2015

Charlie voor tieners en de stappen tot een nieuw Zonen 09 patroon

Charlie for teens

Charlie for teens

Al meer dan een week is hij klaar en beschikbaar in de Zonen 09 shop, maar bloggen over Charlie voor tieners kwam er nog niet van. Dat ligt enerzijds aan de vele andere taken op de todo lijst, maar vooral aan mijn beleving bij het werken aan dit patroon. Charlie was het tweede Zonen 09 patroon ooit. Zelfs al zijn de allereerste Zonen 09 tienermaten toch eigenlijk ook wel 'a big deal', het voelde zo niet aan. Nochtans gebeurde er achter de schermen bijna even veel als bij elk ander patroon. Nieuw gets me going en ik merk dat het moeite vergt om me te enthousiasmeren bij voortborduren op wat al vertrouwd is.

Niettemin ben ik trots op die Charlie voor tieners. Er werden standaard en smallmaten in verwerkt, maar ook de mogelijkheid om elk van die maten te verlengen/verkorten aan de hand van de kniplijnen die verwerkt zitten in de relevante patroondelen. De handleiding werd uitgebreid met een extra stap-voor-stap fotohandleiding over hoe je dat aanpakt. Op die manier probeer ik in te spelen op de soms grote verschillen tussen tienerlichamen en je te helpen Charlie zo goed als mogelijk af te stemmen op het unieke lichaam van jouw tiener.

Net zoals bij nieuwe patronen nam ik ook voor de tienermaten mijn patronendraaiboek bij de hand en werkte alles stap voor stap af. Bijna alles, want ik skipte de fotoshoot in functie van de lancering om die pas eind mei in te plannen in combinatie met enkele andere nieuwigheden waar we Piet op los zullen laten.

Steps to a new pattern

Omdat bloggen zonder foto's hetzelfde is chocolate chip cookies zonder de brokjes, besloot ik een vroeger idee en de daarbijhorende foto's op te diepen. Ten tijde van het ontwikkelen van Lars, wou ik jullie vertellen en, voor zover mogelijk, laten zien hoe ik tot een nieuw patroon kom. Daardoor kwamen een aantal 'achter de schermen' foto's tot stand. Ik deed er toen toch niets mee, maar dit lijkt me het ideale moment om er eens wat meer over te vertellen. Ik merk dat het enthousiasme van de klanten groot is en de vragen om meer tienermaten, meer patronen, enzovoort steeds talrijker worden. Ik ben blij met die vele schoppen onder mijn kont, maar ik wil jullie ook even laten zien waarom jullie soms lang op resultaten moeten wachten.
De meeste foto's zijn genomen op momenten waarop het er toe deed, maar wanneer foto's nemen niet ideaal was. Het draait dus even niet om esthetiek, maar om een kijkje in het Zonen 09 leven zoals het echt is.

{Het idee}
Zo goed als ieder nieuw patroon begint bij mij tijdens een douche of autorit. Dé momenten waarop mijn hoofd ergens anders en vooral minder vol lijkt te zitten. Wat de trigger is, weet ik niet, maar details springen het hoofd binnen en die link ik aan de noden en de leefwereld van Thor en Nils.
 • Wat zit er te kort in hun kast?
  Dat was bijvoorbeeld het geval met Jacob. Ik vond geen leuke retrobroeken.
 • Waar kan ik ze blij mee maken?
  Dat was het geval met Cisse. Nils wou geen Jacobjes meer. 'Ze flapperen tegen mijn fietswiel'.
 • Waar vragen ze zelf om?
  Dat was het geval met Ole. Nils wou een omkeerbare kaptrui met veel zakken.
 • Waar spelen ze graag mee?
  Dat is het geval met wat nu op de tekentafel ligt. Daarbij was vooral Thor de muze.
Ik maak een werkblad aan, maak een schets van de ideeën, kies een naam, lijst de details en benodigdheden op en moet me dan zwaar inhouden om dat nog niet allemaal op Instagram te zwieren.

Steps to a new pattern

{Tekenen en zelf testen}
Het tekenen duurt meestal een dikke week. Dat betekent niet dat ik 5 dagen 8 uur aan een stuk teken. Ik moet alle werk voor een nieuw patroon inplannen tussen planningen opstellen, mails beantwoorden, orders verwerken, pakjes en ritjes naar de post maken, social media onderhouden, nieuwsbrieven schrijven, bloggen, aan vertalingen werken, aan de stoffencollectie werken, enzovoort. Een week tekenen komt meestal neer op een 3-tal tekenmomenten waarop ik aan de eerste versie van het patroon werk. Soms 's avonds met een glas wijn, soms overdag met andere creatievelingen om me heen.

Making a new pattern

Making a new pattern

Making a new pattern
Na het tekenen, wordt de schaar in teststof gezet en een eerste versie genaaid. Zo goed als altijd moeten er op basis van die eerste versie aanpassingen aan het patroon gebeuren. Opnieuw wat tekenen dus, een nieuwe versie knippen plus naaien en voor ik het weet zijn er 2, soms 3 weken voorbij vooraleer het patroon helemaal op punt staat. Vaak is dat in de late uurtjes waarbij het contentement het haalt van het verstand en ik vol enthousiasme lelijke foto's van een lelijke testversie naar de testers stuur. Morgens verplicht ik de zoon dan toch nog rap eens te passen en neem ik nog een foto temidden van de huishoudelijke chaos die ontstond terwijl ik 'in the zone' was.

Making a new pattern

Making a new pattern

Making a new pattern

{Plannen en afspraken maken}
Zit de nieuwe testversie goed dan is het tijd om de planning bij te werken en afspraken te maken. Afspraken met het gradeerbureau, de testers, de fotograaf, de mama's van de modellen en de locatie voor de fotoshoot.

{Digiteren en graderen}
Volgende stap: de autotrip naar het gradeerbureau met het afgewerkte patroon en het testmodel. Zelf teken ik manueel 1 maat uit tot het patroon naar mijn aanvoelen perfect zit. Het graderen, omzetten naar de andere maten, en het digiteren, het digitaliseren van het patroon, besteed ik uit aan iemand die daarin gespecialiseerd is. Waarom? Omdat graderen naar mijn mening een kunst is die je perfect onder de knie moet hebben wanneer je iedere maat diezelfde goede fit wil bezorgen als die waar ik naar streef tijdens het tekenen van het patroon.

Making a new pattern

{De handleiding}
Terwijl het gradeerbureau met mijn patroon aan de slag gaat, werk ik verder op de handleiding waarvoor ik tijdens de eerste testnaaisels al wat slordige notities nam. Zonen 09 handleidingen maken, is gelijk aan 2 weken horrornaaien. Iedere stap moet worden gefotografeerd wat steeds neerkomt op een halve tot een volle minuut neerzitten aan de naaimachine om dan weer recht te staan en foto's te nemen. Dit duurt altijd ongelooflijk lang en ik moet mijn verstand dan echt op nul zetten. Tijdens die fase neem ik weer slordige notities.
Making a new pattern

Steps to a new pattern

Wanneer alle foto's genomen zijn, gemiddeld zo'n 500, moet ik sorteren, kiezen en bewerken. Daarna start ik met schrijven waarbij het traditie geworden is mezelf te vervloeken omwille van het gebrek aan discipline om deftig te noteren tijdens de vorige stappen én omwille van de avondjes doorwerken om de deadline te halen voor het bezorgen van de handleiding aan de testers.

{De testers}
Intussen ben ik weer in de auto gesprongen en werden de test- en fotoshootmaten opgehaald. Zodra die er zijn, worden ze samen met een eerste draft van de handleiding richting testers gestuurd. Ik werk graag met vaste testers, zijnde Isabelle, Kir en An. Zij weten wat ze van mij kunnen verwachten en ik weet wat ik van hen mag verwachten, namelijk een hoop muggezifterij waar ik ongelooflijk content mee ben. Spellingsfouten, onduidelijke zinnen, vergeten stappen, zij halen het eruit. Ik hoop dat ik hen daar telkens voldoende voor bedank.

{De fotoshoot}
Terwijl de testers hun ding doen, zoek ik stoffen en fournituren voor de fotoshoot. Tot nu toe stond dat zo goed als gelijk aan een bezoek aan In Den Beer en eentje aan Mertens Mercerie. Beiden ontgoochelden me nog geen enkele keer. Is de buit binnen dan begint het naaien voor de shoot. Naaien zonder iedere stap te moeten fotograferen lijkt dan altijd zo'n zegen. Deze fase eindigt met mijn favoriete to do in het draaiboek: de fotoshoot met Piet.

Making a new pattern

Making a new pattern

Steps to a new pattern

{Drukwerk klaarmaken}
Zodra de opmerkingen van de testers binnen zijn, wordt het drukwerk op punt gezet en krijgt het gradeerbureau een go voor het doorsturen van alle maten. Ieder deel van het patroon komt dan voor iedere maat apart aan. Voor een patroon met 10 delen, 8 standaard maten en 8 smallmaten komt dat neer op 160 bestanden die ik in elkaar puzzel tot het nestpatroon waar jullie aan de slag mee gaan. Ik voeg er alle tekst aan toe en zodra de A0 voor het papieren patroon op punt staat, moet die worden herwerkt naar het formaat voor het digitaal patroon.
Het drukwerk op punt zetten houdt in grafisch materiaal voor het voorblad zoeken, de handleiding in het juiste format gieten, iedere keer weer sukkelen met illustrator en indesign, telkens weer iets bijleren over illustrator en indesign, de extra A5 uitwerken, de cover uitwerken, alles 20 keer herlezen, stressen over fouten die ik waarschijnlijk niet meer zie staan en het dan net voor de deadline naar de drukker sturen.

Making a new pattern

Making a new pattern

Making a new pattern

{De communicatie voorbereiden}
Is alles weg naar de drukker dan start de voorbereiding van de communicatie. Ik kies foto's uit al het moois dat Piet me toestuurt. Ik voeg nieuwe pagina's en foto's toe aan de Zonen 09 website en schrijf een nieuwsbrief voor de verkooppunten, een nieuwsbrief voor de rechtstreekse klanten, een blogbericht voor deze blog en een nieuwsberichtje voor de Zonen 09 website.

{De lancering}
En dan is het eindelijk zover. Ik duw op de knop 'publiceer', spam alle sociale mediakanalen over Zonen 09 en wacht in spanning af.

Nog even en het is weer zover. Op de tekentafel ligt een nieuwe, speelse zoon die ik binnenkort aan jullie voorstel!

49 opmerkingen:

 1. Jonge, ik wíst dat het veel werk was, maar het is écht ontzettend veel werk! Chapeau Sharon! En na het lezen van deze blog kan niemand toch nog zeggen dat patronen duur zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik had al dat gevoel toen ik de eerste keer een patroon kocht. Ik dacht mannekes da's duur, tot als je zo'n hemdboekje in je handen krijgt en jezelf op de kop kunt slaan van je stomme gedachten. Sharon, dat je nog maar veel zonen blijft "baren" ;)

   Verwijderen
 2. Dit is heerlijk om te zien! Veel werk maar het maakt je patronen ook zo perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om te lezen! Ik heb inmiddels 5 zonen09 patronen en ben erg benieuwd naar de nieuwe!
  Cisse is nu mijn favoriet en heb ik al 6 keer gemaakt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo leuk om te lezen. Er kruipt inderdaad ongelooflijk veel werk in, en dat beseft niet iedereen.
  Ik ben alvast heel benieuwd naar de nieuwe zoon! Jou kennende wordt dat weer een toffe :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een werkpaard ben jij zeg. Eentje dat best presteert op late uren en flirt met deadlines, maar who cares als ge zo'n schoon dingen tovert? Goed dat je dit met iedereen deelt. De vanzelfsprekendheid van vandaag is met momenten angstaanjagend. Ge zou verdorie moeten opslaan! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een hoop werk. Maar er komen alleen maar pareltjes van patronen van. Ik ben benieuwd wat er nog allemaal zal volgen. Goe bezig en een dikke pluim!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterend! Niks dan respect voor jou lieve Sharon! x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En dat zorgt er allemaal voor dat ik telkens opnieuw zo graag werk met die patronen van Zonen 09 ... zoveel professionalisme ! Een hele dikke merci daarvoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn god, ik wist dat het veel werk was, maar écht... Dit is een roeping! Hoedje af, maal twintig! En dan durven mensen nog zeggen dat een patroon duur is. En dat bedanken, dat zit wel goed hoor ;-) (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is zoals ik je ken... ten volle gaan voor die perfectie, af en toe horden nemen, doorgaan ook als het wat stroever gaat en gaan voor dat ene ultieme eindproduct... Of laat ik het zeggen zoals mijn vriend, die onlangs een papieren patroon van je zag, het om en om draaide en vroeg van wie dit was en zei: 'dit is vakmanschap en dat zie je'... Wat moet ik daar nog aan toevoegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat we eens achter de schermen kunnen meekijken
  (En eens goed voor diegenen die een patroon willen overtekenen want-het-is-toch-zo-duur) :-p

  Ik wacht in spanning het nieuwe patroontje af :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wau, wat een interessante blik achter de schermen!! Petje af!!
  Ik ben ook benieuwd naar je nieuwe zoon...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk om ons een blik achter de schermen te geven. Ik had er geen flauw benul van dat daar zoveel werk inkruipt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Respect respect respect! Elke cent meer dan waard, jouw superpatronen! Ik trappel al vol ongeduld voor die nieuwe zoon...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ooh eens achter de schermen, tof! straf het zo toch maar doen naast al jouw andere activiteiten

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Man man man. Hou tijdens zo een broedproces vooral in het achterhoofd dat wij zo blij zijn dat jij bestaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nog eventjes en we zijn écht bij Zoon nummer 9. Als dat geen luide hoera verdient!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo' n blik achter de schermen is enorm interessant... Een echte eyeopener! Wat een werk seg! Knap van je. En ik maar denken dat patronen maken alleen maar fun is. Nu weet ik dat er inderdaad wel een leuke creatieve kant aanzit, maar ook dat het enorm saai kan zijn. Hoog tijd dat ik zo'n kunstwerkje van je aankoop, want ik weet ondertussen dat die zonenpatronen ook prima werken voor meisjes. En ik heb al echt hele leuke zien passeren! Keep up the good work! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat ontzettend leuk om te lezen hoe zoiets werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wauw Sharon, wel eens leuk om zo allemaal te lezen. Hoedje af hoor! Veel succes met de nieuwe lanceringen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb vol bewondering zitten lezen van het eerste tot het laatste woord, Echt tof om zo eens te lezen wat daar allemaal aan te pas komt en dat je dan nog tijd vindt om ff een stoffenlijn erbij te nemen :p
  Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Da's echt wel te vergelijken met een kindje, dat zo veel zorg nodig heeft totdat het kan uitgroeien tot een volwassen patroon :) Je doet dat super, (patroon)mama!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het is hard werken! Zeker en vast! We zijn je voor eeuwig dankbaar voor al die mooie patronen die tot in de puntjes afgewerkt zijn! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik vind dat ongelofelijk knap. En ook al weet ik wel een beetje hoe het eraan toe gaat, het is heel tof om dat zo eens allemaal achter elkaar te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heel toffe post, echt leuk om eens te lezen wat er allemaal bij komt kijken. Tonnen vol respect voor wat je doen! Ik ben benieuwd naar je volgend patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Maar Sharon toch, dat je zelfs zelf het grafisch zetwerk doet, je bent gewoon een allround woman! Dikke duim hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Super zeg, dit verslagje! Echt tof om eens te zien wat je allemaal uitspookt! En chapeau meisje, voor alle werk dat jij verzet!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik wist dat het indrukwekkend was... maar zo alles bij elkaar wordt dat nog veel duidelijker. Al mijn hoeden af.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wauw, wat een proces! Je bent duidelijk een perfectioniste :-) Ik blijf mijn kleine ventje intussen "volstompen" met (gezond) voedsel, zodat hij na een groeispurtje in maat 92 past ;-) Maatje 80 begint eindelijk wat krap te worden, dus nog eventjes geduld en ik kan er ook aan beginnen :-) En uiteraard ben ik heel benieuwd wat de nieuwe zoon gaat worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een werk. Zo "voor de schermen" heeft een mens er geen gedacht van wat er "achter de schermen" allemaal aan werk wordt verzet.
  Chapeau.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat een werk. Zo "voor de schermen" heeft een mens er geen gedacht van wat er "achter de schermen" allemaal aan werk wordt verzet.
  Chapeau.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Erg leuk en goed om dit hele proces eens te lezen. En ook al is het minder bevredigend om een bestaand patroon in grotere maten uit te brengen, weet dat velen er heel blij mee zijn! Ik vind Charlie geweldig maar vond het steeds zonde deze te kopen omdat mijn zoon al in de laatste maat zat. Maar nu kan ik voorlopig vooruit en haast ik mij naar de shop! Bedankt! Gr Tessa

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Daarom teken ik dus nooit zelf een patroon uit, maar wacht ik dat je een nieuwe zoon gebaard hebt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik sluit me aan bij al het bovenstaande! Wat tof om eens te lezen wat er allemaal bij jouw business komt kijken. En dat je dat helemaal van onderaf zelf hebt opgebouwd, hoe geweldig en inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Een indrukwekkend overzicht! Die nieuwe zoon ... daar ben ik nu wel heel benieuwd naar!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Zo leuk dat we een blik achter de schermen krijgen. Zo georganiseerd me die excell, amaai! Dat het uittekenen van tienermaten wat meer doorzettingsvermogen vergt, snap ik volledig. Ik stort me ook liefst op iets nieuws. Daar kan je meer creativiteit in kwijt denk ik. Als het louter uitvoeren wordt haak ik hier af. Geen bandwerk voor mij.
  Ik kijk al vol verlangen uit naar je nieuwe zoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik had het wel kunnen denken, maar toch. Nu ik het zo op een rijtje zie is het wel zot veel werk.
  Maar dat maakt de zonen-09 patronen ook zo uniek en ze steken voor mij dan ook met kop en schouders uit boven heel veel andere. Ik heb al enorm veel geleerd door jouw handleidingen en ik grijp er ook geregeld naar terug bij het naaien van andere patronen.
  Laat maar komen die volgende zoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik sluit me aan bij het voorgaande!
  Respect voor oh zo mooie patronen! Je bent ook echt een begrip...als je dat kan verwezenlijken, wauw.
  En nu de Cisse uitprinten, ik kijk er al naar uit!
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Sharon, je bent briljant!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wat fijn te lezen dat de nieuwe charlie ook kniplijnen heeft voor verder verlengen/versmallen; precies wat ik altijd doen moet! En die patronen van jou zijn gewoon halve naailessen; ben benieuwd naar de volgende!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Wow zeg, veel werk!! En interessant om weten! Ik kijk er al naar uit om de nieuwe zoon te ontmoeten ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Oh wat een leuk patroontje! Hopelijk is het snel verkrijgbaar :-)

  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Hoi, echt chapeau voor de creativiteit en dat om te zetten naar een verkoopbaar product! Is dat je voltijdse baan? Want in tijd is het alvast veel meer dan een voltijdse baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Je levert echt super mooi werk Sharon!
  Bedankt voor de mooie patronen.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Eén van de leukste posts tot nu toe! Ik heb weeral veel bijgeleerd! Een pluim op je hoed (of doe maar een hele vederbos!) voor al je werk en inzet!

  Stephanie (www.juffrouwkersjes.blogspot.be)

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Wat een werk! Leuk datje dit met ons deelt.

  BeantwoordenVerwijderen