24 oktober 2013

Slotdag Vooruit 100 met De Veiling der Dingen

Weet u al wat doen komende zaterdag?

Die dag gaat in Vooruit de slotdag van Vooruit 100 door. Tijdens een feestprogramma dat 6 maanden duurde, herdacht Vooruit niet alleen haar geschiedenis, maar richtte ze met veel verschillende partners de blik op de toekomst met een pak experimenten en inspirerende ontmoetingen. Tijdens de slotdag wil Vooruit met haar bezoekers op zoek naar wat we meedragen uit de voorbije 100 jaar en wat we de komende maanden en jaren verder willen onderzoeken, ontwikkelen en uitdragen. Welke wereld wil jij binnen 5 jaar en waartoe ben je bereid om dat mee mogelijk te maken? Wat is jouw kleine revolutie? Op de slotdag van ‘Possible Futures’ wil Vooruit samen met jullie aan de slag gaan.

Een overzichtelijk programma, met 4 inspirerende workshops voor kinderen vanaf 5 jaar, vind je hier. Die dag gaat in Vooruit ook 'De Veiling der Dingen' door. Die vindt plaats in samenwerking met Onbetaalbaar, een ronduit fantastisch onderzoeksproject.

Voor ‘De Veiling der Dingen’ verzamelden de makers van Onbetaalbaar afgedankte materialen, gevonden in de kelders, gangen en depots van Vooruit. Onbetaalbaar transformeerde ze tot nieuwe objecten, samen met de vele partners (Stock-out, Topo Copy, Atelier Dubbeloo, Maison Caro, Sara Vrugt, Zonen 09 ;-), ...) die de laatste 6 maanden te gast waren in Vooruit.

In aanloop naar ‘De Veiling der Dingen’ hield Onbetaalbaar een week lang huis in Vooruit tijdens een werkweek. Hun atelier was toegankelijk voor het publiek als een open werkplaats, waar meubelmakers, naaisters, stoffeerders, bricoleurs, metaalbewerkers, restaurateurs, maar ook denkers en vormgevers aan de slag gingen met het verzamelde materiaal.

Het doel was om op het einde van die werkweek een heleboel nieuwe objecten te hebben gemaakt. Die objecten worden voorzien van een paspoort waarin de herkomst van de materialen beschreven staat, de ideeën achter het ontwerp, een korte bio van de maker(s) en foto’s om het werkproces te documenteren. Het paspoort geldt als bewijs van de nieuwe identiteit van het object. Aan het einde van de werkweek worden de objecten die ontstaan zijn in het atelier per opbod op ‘De Veiling der Dingen’, komende zaterdag, verkocht. De koper neemt niet enkel het object mee naar huis, maar ook het paspoort, waar zijn of haar naam als trotse bezitter in vermeld staat.

Zaterdag kunnen de objecten tussen 14h en 16h bekeken worden, om 17h start de veiling. Je vindt mij er dan, ik hoop ook velen onder jullie te zien!

Enkele sfeerbeelden en een voorproefje van wat er die dag geveild wordt.

20131016_0022

20131016_0206

onbetaalbaar_dag2_05

DSC_6003 kopie

WIP_4 kopie

object6 kopie

object2 kopie

poster_onbetaalbaar_A1-1

Foto's zijn van de hand van student-fotograaf Richard Duyck.3 opmerkingen:

  1. O, ik was er maar al te graag bij geweest!
    Veel plezier gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh dat ziet er echt supertof uit (die stoel met die springveer!). Helaas al plannen zaterdag maar ik hoop op 'n uitgebreid verslag achteraf :)

    BeantwoordenVerwijderen