31 mei 2009

Babygebaren
Kort na de geboorte van Nils las ik het boek Babytaal, een vertaling van een Amerikaans boek over babygebaren. Ik was van plan gebaren in te oefenen vanaf 't moment dat Nils blijk gaf goesting te hebben in echt communiceren, maar toen dat zover was en 't ventje nogal snel weg was met woordjes liet ik het idee van gebaren gebruiken varen. Een paar maand later werd het mij toch duidelijk dat die paar woorden gewoon onvoldoende waren voor alles wat hij wil tonen en vertellen (en voor wat de mama wil tonen en vertellen). Dus pakte ik de draad weer op en dit keer met een boek dat me nog meer aansprak dan Babytaal. 't Gaat om Babygebaren. Voor mij een beter boek omdat daarin gebaren gebruikt worden uit de Nederlandse gebarentaal, het boek Babytaal gebruikt gebaren uit de Amerikaanse gebarentaal. Meer info over de Nederlandse gebarentaal op zich kun je denk ik halen bij Suzette, wil je meer weten over hoe je ervoor kan zorgen dat je sneller en beter met je kleine mannen communiceert dan is 'Babygebaren' een echte aanrader.
Ik begon met een paar kleine dingen zoals, 'warm' (puffen), 'nog/meer' (foto links: handpalm naar boven gericht en hand afwisselend open en dicht doen), slapen (foto midden: handen links of rechts van het hoofd houden en hoofd schuin houden) en een paar dieren (foto rechts: het aapgebaar en Nils 'oeoet' er ook bij). Na een paar dagen van gebaren voortonen waarbij ik telkens dacht dat hij er eigenlijk maar weinig aandacht voor had, gebruikte onze kleine vent plots dezelfde gebaren. Het ontbijt bleek qua hoeveelheid niet te volstaan en plots zie ik daar twee handjes vol overgave open en dicht gaan, super voor mezelf en duidelijk ook voor hem. We doen hier dus mee voort!

10 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat Nils het zo oppakt! Als je het maar steeds opnieuw aanbiedt dan nemen die kleine sponsjes het zo over...soms ben ik er een tijdje weer heel enthousiast mee bezig. En soms weer helemaal niet. Da's natuurlijk niet echt consequent maar toch onthoudt Jippe heel veel ervan.
  Leuk dat je mij noemt in je stukje, ik ben natuurlijk absoluut geen autoriteit op dit gebied...maar wel 'ervaringsdeskundige' :-)

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik ben al een tijd bezig met babygebaren bij mijn dochter Yfke. Ze kan al heel veel woorden gebaren. Ik ben er ook het ene moment heel veel mee bezig en nu weer wat minder. Waarom minder? Omdat ze echt zo goed begint te praten en vaak is het ook zo dat ik vaak mijn handen vol heb tijdens het praten. Toch ben ik heel erg geinteresseerd en Yfke pikt het goed op. Ik heb ook het idee dat ze zo'n grote woordenschat heeft omdat we met babygebaren bezig zijn. Supertrots ben ik op haar!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hei Ingrid, ik maak hier een beetje 't zelfde mee. Nils zegt ook al veel (hoewel sommige klanken nog ontbreken om tussen sommige woorden een duidelijk verschil te laten horen), maar die gebaren ondersteunen het geheel duidelijk. Echt leuk hé! Succes nog en veel plezier met Yfke!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel! Ik ga in oktober de 4daagse training babygebaren doen. Hierna kan ik zelf cursussen aan ouders geven. Heb er veel zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo interessant!! Leren jullie dit dan gewoon zelf aan vanuit een boek of???

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jessie, ja eigenlijk wel. 't Boek beschrijft hoe je 't moet doen en beeldt de gebaren af die je met kinderen kunt gebruiken.
  't Komt eigenlijk neer op steeds 't zelfde gebaar herhalen terwijl je 't woord zegt en plots doet je kleine dat ook, echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo interessant!!
  Ga het boek ook even bestellen!
  Bedankt voor de info!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Joepie! boek is toegekomen en het lijkt met super interessant en leuk! Cant wait to start!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier zijn we nu een kleine maand bezig en ik zie écht dat Jools het snapt. Als ik het gebaar melk maak, reageert ze sinds deze week écht!

  SUPER blij dat ik dat boek via jouw blog heb leren kennen! Bedankt hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We hebben uit hetzelfde boek babygebaren geleerd! Ik ben er erg enthousiast over. Het heeft veel frustraties voorkomen en ik geloof echt dat baby's er meer zelfvertrouwen door krijgen. Bovenal vind ik het leuk. Zo leuk dat ik nu ook cursussen babygebaren geef (maar in Nederland :) . Ik heb je net een mailtje gestuurd, met een verzoekje.

  BeantwoordenVerwijderen