10 februari 2009

Mijlpaal

Enkele dagen geleden werd onze kleine vent 1. Dat klein verrimpeld wezentje dat daar wat hulpeloos lag te wezen, veranderde in 1 jaar tijd in een echte deugniet met een ferme eigen wil, een vocabulaire van 5 woorden en een kruipsnelheid om u tegen te zeggen. Ne mens wordt er wat weemoedig van... In elk geval we hadden veel te vieren en daar hoorden wat accessoires bij.

De kroon...


... heel simpel te maken.

1. Meet de omtrek van het hoofd van het kind. Teken op (patroon)papier de gewenst vorm van de kroon met als breedte ongeveer 90% van de gemeten omtrek. Stel dat de hoofdomtrek 50 cm is, dan zal je vorm 45 cm breed zijn.
2. Speld je patroon op een eerste stuk vilt (hier 3mm dik) en knip de vorm uit. Dit stuk vilt gebruik je aan de voorkant.
3. Speld je patroon op een tweede stuk vilt (ook 3mm dik) van een andere kleur en knip dit op dezelfde manier uit, maar knip bovenaan een centimeter hoger rond het patroon (aan de zijkanten en onderaan doe je dit niet). Dit stuk dient als achterkant.
4. Versier nu het vilt voor de voorkant met borduursel, knopen, andere stukken vilt, enzovoort.
5. Knip nu een stuk brede elastiek (hier 2cm breed) voor het resterende stuk hoofdomtrek + 4 cm extra. Stel dat de hoofdomtrek 50 cm is en je een vilten kroonvorm van 45 cm hebt uitgeknipt, dan knip je nu een stuk elastiek af van 9 cm.
6. Knip een stukje stof met een lengte van die van je elastiek + 4 cm extra en een breedte van die van je elastiek + 3 cm extra. Stel dat je elastiek 9 cm lang en 2 cm breed is, dan is je stuk stof 13 cm lang en 5 cm breed.
7. Plooi of strijk dit stukje stof nu in de breedte dubbel met de goede kanten op elkaar.
8. Stik het stukje stof over de lengte en op 1 cm dicht. Knip een stukje naad af, keer dit stukje stof en steek er de elastiek in. Dit keren en de elastiek erin steken is wat foefelwerk...
9. Stik nu aan beide kanten van het stukje stof de elastiek in de stof vast waarbij je aan beide kanten eerst de rand van de elastiek speld aan de rand van het stukje stof. Op die manier zal je stof wat gepoft (zie foto) komen te zitten wat nodig is wanneer de kroon op een groter hoofd dan voorzien gezet wordt en de elastiek zijn werk doet.
10. Speld nu je beide stukken vilt aan elkaar. Speld de zijkanten daarbij rand aan rand en stik de stukken eerst onderaan vast, daarna bovenaan, telkens op een paar mm van de rand. Wanneer je de twee delen aan de bovenkant vaststikt, begin dan in het midden en werk zo naar de zijkanten toe. Wanneer je van de ene kant naar de andere stikt, zul je zien dat het midden van beide stukken vilt niet meer schoon op elkaar ligt. Bij mij was dit toch zo...
11. Steek nu 2 cm van je elastiek aan één zijkant tussen beide twee viltlagen en stik deze viltlagen aan de zijkant (met de elastiek er dus tussen) aan elkaar vast, opnieuw op een paar mm van de rand. Doe daarna hetzelfde voor de andere kant.
12. Je kroon is nu in principe af. Ik kocht nog wat vilten bolletje en naaide die met de hand aan de punten van de kroon vast.

De traktatie voor de opvangvriendjes...
... lijnzaadkussentjes in de vorm van een vis, konijn of walvis.

En het langverwachte deken...... gemaakt met onder andere de bijdragen van meerdere kraambezoekers die een stukje stof, een textielstift en het verzoek mee kregen om daar iets op te tekenen of te schrijven voor onze Nils. Eén van de twee cadeautjes die Nils van ons kreeg. Op het andere moet hij nog 6 maand wachten...

6 opmerkingen:

 1. mooi allemaal, wat een superleuke traktatie, gaan ze heel erg blij mee zijn (de mama's ook)

  maak er een fijn feestje van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk! Hoe kom je erop zeg, zo'n vilten muts? ;)
  Die lijnzaadzakjes zijn leuk zeg, die kindjes boffen enorm!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. merciekes voor de leuke reacties.
  Noeks, vilten kronen zag ik op Etsy, maar maak liever ééntje zelf dan kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oooh, nu zie het ik pas. Ik had laatst een reactie (nu blijkt van meisjesmama) die zo'n muts gemaakt heeft, ik zag hem bij jou en dacht dus dat jij dat was, vandaar ook weer mijn opmerking, haha.
  Zij had namelijk tekst en uitleg gevonden voor zo'n muts op de site van uitgeverij Snor.
  Hoe dan ook: super leuke muts en super leuke kadootjes heb jij gemaakt!! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Supermooi! Daar waag ik me ook aan voor mij Lily's eerste verjaardag!
  Waar haal jij je vilt, als ik vragen mag?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die dikke vilt (een halve centimeter ongeveer) in de Banier. Dunne vilt aan de lopende meter bij De Strik in Ledeberg. Massa's kleurtjes!

  BeantwoordenVerwijderen