23 november 2008

Boekjes bindenDit weekend boekjes leren binden. Niet moeilijk en een handleiding is misschien wel interessant voor mensen met een gelijkaardige (nota)boekjes-koopverslaving. Ik kreeg donker papier voorgeschoteld, een beetje moeilijk om op te schrijven dus dan maar gebruiken als fotoalbum.

Je hebt het volgende nodig voor hetgeen je op de foto ziet. Je kan natuurlijk altijd een ander soort papier, sluitmechanisme, enzovoort gebruiken. Ik ben van plan met wat verschillende zaken en formaten te experimenteren, maar hier is alvast wat uitleg voor 't boekje op de foto.

- papier voor vanbinnen: A4 etival 24 stuks
- papier voor vanbuiten: translucide tramé, stevig papier dus
- katoenkoord en een naald waar die koord in kan
- knoop
- dubbelzijdig plakband
- scherp snijmes of een papiersnijmachine
- prikpen

Je maakt het als volgt:
- Snij je binnenpapier op maat (hier 14,5cm x 29,8cm).
- Maak van dit papier 4 pakketjes van 6 vellen en plooi ze dubbel. Snij de randen van elk pakje gelijk.
- Prik in elk pakje in 't midden en op 3 cm van de boven- en onderrand een gaatje. Prik er goed door, 't gaatje moet door alle vellen gaan.
- Snij je buitenpapier op 31cm x 47cm. Leg het voor je met de goede kant op de tafel. Vouw over de volledige lengte een strookje om van 0,5 cm en kleef dit vast met dubbelzijdig plakband. Vouw nu je buitenpapier dubbel en plak het onderaan en aan de linkerkant vast met dubbelzijdig plakband. Je hebt nu je kaftje.
- Vouw de kaft nu (vanaf de linkerkant) op 15 cm, dan 2cm, weer 15 cm en dan weer 2 cm.
- Leg nu een pakketje van je binnenpapier in het midden van je kaft en trek in je eerste (vanaf de linkerkant) reep van 2cm 3 potloodlijntjes ter hoogte van de gaatjes die je in het pakketje prikte.
- Op die 3 lijntjes zet je om de 4mm een stip. Je hebt dan 4 stippen die je moet doorprikken.
- Neem een draad van ongeveer 2 meter en steek die aan de buitenkant in het middelste gaatje van je eerste pakketje. Trek de draad erdoor en laat ongeveer 5 cm hangen. Steek de draad door het onderste gaatje van je pakketje en het onderste gaatje van de meest linkse 'gaatjeskolom' in je kaftje. Je zit nu aan de buitenkant van je kaft en steekt de draad door het middelste gaatje van de meest linkse gaatjeskolom en door het middelste van je papierpakketje. Nu met je draad naar boven, door het papierpakketje en door het bovenste gaatje van je meest linkse gaatjeskolom. Weer naar het middelste gaatje in de linker gaatjeskolom van je kaft. Je steekt de draad nu niet door het papierpakketje maar haalt de draad, binnenin het boekje, tussen de kaft en de onderkant van je papierpakketje door.
- Je begint daarna met het tweede pakketje en voert de vorige stap gewoon op dezelfde manier uit tot alle pakketjes erin zitten.(De naaivolgorde is een beetje moeilijk uit te leggen, daarom een genummerde tekening, maar eigenlijk gewoon een keertje proberen.)
- Het eindje van 5 cm dat je binnenin liet hangen en de rest van de draad die er nu nog hangt, knoop je binnenin aan elkaar vast. Knip het overblijvende eindje van de 5 cm af en steek de andere loshangende draad door de eerste vouw van je kaftje. De draad hangt er nu aan de linkerbuitenkant uit, klaar om rond een knoop gedraaid te worden.
- Vouw de rechtzijde van je kaftje een stuk naar binnen en plak alles vast met dubbelzijdig plakband en knip, als dat nodig is, wat af tot het schoon afgewerkt is.
- Naai nog een knoop (met stikzijde) vast op de rechterzijde van je kaft en je boekje is af.

2 opmerkingen: